İtikat

İtikat : İman

Peki nedir;itikat,itikatlı olmak,itikatı elden bırakmamak,itikatlı davranmak…

Bu yazı ile umarım bir nebze bilgi sahibi oluruz🙂 , inşAllah

İTİKAT
 
Soru 1  : İman nedir?
Cevap   : Allah (c.c.)�ın dinini, Rasulüllah (s.a.v.)�in
getirdiği tüm şeyleri kalp ile kabul
                edip dil ile tasdik etmektir.

Soru 2  : İmanın şarları nelerdir?
Cevap   : Allah (c.c.)�a, Meleklerine, Kitaplarına,
Peygamberlerine, Ahiret gününe,
                kaza ve kadere, hayır ve şerrin Allah�tan geldiğine,
öldükten sonra tekrar
                dirilmeye iman etmektir.

Soru 3  : Hak dinlerin gayesi nelerdir?
Cevap   : Aklı, Dini, Nefsi, Nesli ve Malı korumaktır.

Soru 4  : İslam dininin kaynakları (Edille-i Şeriyye)
nelerdir?
Cevap   : Kitap, Sünnet, İcma-i Ümmet ve Kıyas-ı Fukaha�dır.

Soru 5  : Peygamberimiz (s.a.v.)�den sonraki dönemlerde bir
meselenin dini hükmü
               üzerinde o devirde yaşayan müçtehitlerin birleşmesi ve
ittifak etmesine ne ad verilir?
Cevap   : İcma-i Ümmet denir.

Soru 6  : Kur�an�ı Kerim ve Hadis-i Şeriflerde karşılığı
bulunmayan bir meseleyi,Kitap,
                Sünnet, İcma-i Ümmet dediğimiz şeri delillerde sabit
olan hükümler ışığında,
                aynı illete (sebebe), aynı hikmete bağlayarak
çözümlemeye dinimizde ne ad verilir?
                bu hükümleri verene Fakih denir.
Cevap   : Kıyası Fukaha.

Soru 7  : İmam ve müçtehit olarak kabul edilen bir kişinin
içtihat ve görüşlerinden
                oluşan, itikadi, fıkhi, dini veya şeri yola ne ad
verilir?
Cevap   : Mezhep adı verilir.

Soru 8  : İtikadi mezheplerimiz ve imamlarını söyleyiniz.
Cevap   :  a- Maturidiyye; İmam Ebu Mansur Muhammed Maturidi
                 b- Eşariyye; İmamı Ebul Hasan Aliyyül-Eşari.

Soru 9  : Allah�ın zati sıfatlarını sayınız.
Cevap   : a- Vücut (Var olması)
                b- Kıdem (Varlığının başlangıcı olmaması)
                c- Beka (Varlığının sonu olmaması)
                d- Vahdaniyet (Bir olması)
                e- Muhalefetül lil Havadis (Yaratılmışların hiç birine
benzememesi)
                f- Kıyam bi Nefsihi (Varlığının kendisinden olması)

Soru 10: Büyük günahlar nelerdir?
Cevap   : a- Allah (c.c.)�a ortak koşmak.
                b- Haksız yere adam öldürmek.
                c- Namuslu kadına iftira etmek.
                d- Sihir yapmak ve yaptırmak.
                e- Savaştan kaçmak
                f- Müslüman anne ve babaya isyan etmek
                e- Yetim malı yemek
                g- Mescidi Haram�da günah işlemek
                h-Yetim malı yemek i-Zina yapmak

Soru 11: Rabbimizin en güzel, en şerefli manalara ve sıfatlara
dalalet eden mübarek
                isimleri vardır. Ki bu isimler hakkında Peygamberimiz
(s.a.v.) �Muhakkak ki
                Allah (c.c.)�a mahsus 99 ismi şerif vardır. Her kim bu
isimleri (sayar, ezberler
                veya şuurlu bir şekilde manalarını anlarsa) cennete
girer, sonsuz mutluluğa
                ulaşmış olur.� buyurdu. Rabbimizin bu isimlerine ne ad
verilir?
Cevap   : Esmaül Hüsna

Soru 12: Allah (c.c.)�ın zatında, sıfatında ve fiillerinde
eşsiz olduğunu bilip inanmaya
                ne denir?
Cevap   : Tevhit denir.

Soru 13: Peygamberimiz (s.a.v.)�in Miraç hadisesinde 7. Kat
semada, Mescidi Haram
                ve Mescidi Aksa�dan sonra uğradığı, Meleklerin kıyamete
kadar hayatlarında
                bir defa sıra gelerek tavaf ettikleri 7. Kattaki
mescidin adı nedir?
Cevap   : Beytül-Mamur.

Soru 14: Allah�ın subuti sıfatlarını sayınız.
Cevap   : a- Hayat (Diri olması)
                b- İlim (Her şeyi bilmesi)
                c- Semi (İşitmesi)
                d- Basar (Görmesi)
                e- İrade (Dilemesi)
                f- Kudret (Gücünün yetmesi)
                g- Kelam (Konuşması)
                h- Tekvin (Yaratması)

Soru 15: Dört büyük melek hangileridir ve görevleri nelerdir?

Cevap   : a- Cebrail; Vahiy getiren melektir
                b- Mikail; Tabiat olaylarının iradesi ile görevlidir
                c- İsrafil; Sura üfleyecek olan melektir
                d- Azrail; Ölüm meleğidir, can alır.

Soru 16: Kendilerine Kitap verildiği Kur�an�ı Kerimde
bildirilen peygamberler
                hangileridir ve hangi kitaplar kendilerine verilmiştir?

Cevap   : a- Musa(a.s.); Tevrat
                b- Davut(a.s.); Zebur
                c- İsa(a.s.); İncil
                d- Muhammed(s.a.v.); Kur�an

Soru 17: Kendilerine kitap indirilmeyip sahife verilmiş olan
peygamberler ve kaç
                sahife verildiğini yazınız.
Cevap   : a- Adem(a.s.) 10 sahife
                b- Şit(a.s.) 50 sahife
                c- İdris(a.s.) 30 sahife
                d- İbrahim(a.s.) 10 sahife

Soru 18: Hakikatler hakkında ilim elde etme vasıtaları yani
İslam�da bilginin
                kaynakları nelerdir?
Cevap   : a- Sağlam duyu organları   b- Doğru haber   c- Akıl

Soru 19: İslamın kesin nasla sabit olan hükümlerine, şüphe
götürmez bir şekilde
                inanmaya ve Allah (c.c.)�ın hükmüne ve iradesine
teslimiyete ne ad verilir?
Cevap   : İtikat denir.
 

Soru 20: İlk peygamber Hz. Adem (a.s.)�dan Hz. Muhammed
Mustafa (s.a.v.)�e kadar
                gelen peygamberlere bildirilen Allah�ın dininin adı
nedir?
Cevap   : İslam.

Soru 21: İnsanları iyiliğe yöneltmek için Allah (c.c.)�ın
peygamberleri vasıtasıyla
                bildirdiği emirler ve hükümlere ne denir?
Cevap   : Din denir.

Soru 22: İnsanların yaşayışlarında yapmaları ile
emrolundukları, ilahi yol ve umumi
                prensiplere ne ad verilir?
Cevap   : Şeriat.

Soru 23: İnanç bakımından insanlar üçe ayrılır bunlar
hangileridir?
Cevap   : a- Mü�min  b- Münafık  c- Kafir.

Soru 24: Allah (c.c.)�e ve onun dinine kalbiyle inanıp,
diliyle de inandığını söyleyen ve
                inandığını yaşamaya çalışan insana ne denir?
Cevap   : Mü�min.

Soru 25: İnanmadığını açıkça söyleyen kimseye ne denir?
Cevap   : Kafir.

Soru 26: Dili ile iman ettiğini söylediği halde kalbinden
inanmayan kişiye ne denir?
Cevap   : Münafık.

Soru 27: İsyanda haddi aşan, zalim ve Allah (c.c.)�dan başka
ibadet edilen put ve ilahı
                olan sistemlere ne ad verilir?
Cevap   : Tağut.

Soru 28: Allah (c.c.)�ın birliğini kabul etmeyen, ama ona
inanan fakat ondan başka
                varlıklarıda ilah kabul eden kimseye ne ad verilir?
Cevap   : Müşrik.

Soru 29: İnsanların biri sağ biri sol omuzlarında olmak üzere
iki gözetleyici melek
                vardır. Bu meleklerden sağ taraftaki melek insanın iyi
amel ve davranışlarını,
                sol taraftaki melekte insanın kötü amel ve
davranışlarını tespit edip amel
                defterine yazmakla görevlidirler. Bu meleklerin isimleri
nelerdir?
Cevap   : Kiramen Katibin.

Soru 30: İnsanlar ölüpte mezara konduktan sonra sual melekleri
denilen iki melek
                gelir ve kendilerine Rabbimiz tarafından emrolunan kabir
suallerini sorarlar.
                Bu sualler: Rabbin kim?, Peygamberin kimdir?, Dinin
nedir?, Kitabın nedir?,
                Kıblen neresidir? şeklindedir. Bu sualleri soran
meleklerin isimleri nelerdir?
Cevap   : Münker ve Nekir.

Soru 31: Cennetteki meleklerin başkanının ismi nedir?
Cevap   : Rıdvan

Soru 32: Cehennemdeki görevli meleklerin başkanlarının ismi
nedir?
Cevap   : Malik.

Soru 33: Allah (c.c.)�a çok yakın bulunan, mukarrebun
melekleride denilen, son
                derece şerefli olan meleklerin diğer isimleri nedir?
Cevap   : İlliyyun melekleri.

Soru 34: Peygamberlerin kendilerine has sıfatları nelerdir,
manalarıyla birlikte söyleyiniz.
Cevap   : a- Sıdk; Doğru sözlü olmak
                b- Emanet; Güvenilir olmak
                c- Tebliğ; Tebliğ etmek
                d- Fetanet; Üstün akıl ve zekaya sahip olmak
                e- İsmet; Günah işlememek.

Soru 35: Peygamberimiz (s.a.v.) hesap gününü anlatırken
mahşerin düz bir yerinde
                mahkeme-i kübranın kurulacağını ve hesapların seri
olarak sorulacağını anlattı.
                İnsanların beş şeyden mutlaka sorulacağını, hesaba
tutulacaklarını haber vermişti.
                İşte Peygamber (s.a.v.)�in hesap günü mutlaka sorulacak
dediği beş şey nedir?
Cevap   : a- Ömrünü nerede tükettiği
                b- Gençliğini nasıl geçirdiği
                c- Malını nereden kazandığı
                d- Malını nereye harcadığını
                e- Bildikleri ile amel edip etmediğinden sorulacaktır.

Soru 36: Ahiret günü hesaptan sonra herkesin amel defterini
(sevap ve günahını)
                tartmaya mahsus olan ilahi adalet terazisine ne ad
verilir?
Cevap   : Mizan

Soru 37: Cehennem üzerinde uzanan son derece ince ve keskin
olan, mü�minler için
                geniş ve rahat olacak, kafirler ise takılıp kalıp
cehenneme düşecekleri,
                ona inanmak imanın gereği olan köprünün adı nedir?
Cevap   : Sırat Köprüsü.

Soru 38: Her canlı için ezelde tayin edilmiş olan hayat süresi
vardır. Süresi dolan
                canlıların ömrü son bulmuş ve kendisine takdir edilmiş
olan geçici
                dünyadaki hayatı bitmiş olur. Her canlı için tayin
edilmiş olan süreye ne denir?
Cevap   : Ecel.

Soru 39: İslam�ın şartları nelerdir?
Cevap   : 1-  Kelime-i Şahadet getirmek
                2- Namaz kılmak
                3- Oruç tutmak
                4- Hacca gitmek
                5- Zekat vermek.

Soru 40: Başkalarının meydana getiremeyeceği olağanüstü
şeyleri bir peygamberin,
                gerçekten Allah (c.c.)�ın elçisi olduğunu doğrulaması
için Rabbimizin o
                olağanüstü olayı peygamberi eliyle ortaya çıkarmasına ne
ad verilir?
Cevap   : Mucize.

Soru 41: Yüce Rabbimizin kudret ve izni ile veli kulları
tarafından bir kısım
                olağanüstü hallerin meydana gelmesine ne ad verilir?
Cevap   : Keramet.
 

Soru 42: Hatır ve hayale gelmeyen maddi ve manevi nimetleri
içinde toplayan, hiç bir
                zaman yok olmayan ve bugün mevcut olup sekiz bölümlü bir
mükafat alemi olan,
                yerini ancak Rabbimizin bildiği, yakuttan, inciden,
elmastan döşenmiş köşklerin
                var olduğu, altından ırmakların aktığı, içinde hurilerin
olduğu bildirilen ve
                Allah (c.c.)�a kul, habibine ümmet olmuşların,
şehitlerin gideceği yer olarak
                bildirilen o güzel mekanın ismi nedir?
Cevap   : Cennet.

Soru 43: Kapısında zebanilerin olduğu, yedi kat aşağı doğru
tabakaya bölünmüş, her
                bir katında ayrı, türlü azabın tattırılacağı ve bazı
günahkar mü�minlerinde ceza
                göreceği, kafirler için ise ebedi azap yeri, devamlı
kalacakları mekan olarak
                bildirilen bu yerin ismi nedir?
Cevap   : Cehennem.

Soru 44: Kainattaki her şey kendisinden başka yaratıcı olmayan
Allah (c.c.)�ın bilmesi,
                dilemesi ve yaratması ile olur. Onun için herhangi bir
şeyin belirli bir şekilde
                meydana gelmesi Cenabı Hakkın ezelde dilemesi ile olur.
Rabbimizin bir şeyi
                ezelde dilemiş olmasına ne ad verilir?
Cevap   : Kader.

Soru 45: Yüce Rabbimizin ezelde dilemiş olduğu herhangi bir
şeyin zamanı gelince
                yine Allah (c.c.)�ın izniyle meydana gelmesine ne ad
verilir?
Cevap   : Kaza.

Soru 46: Müellefe-i Kulüp kimlerdir?
Cevap   : Müslüman olmayıp, kalpleri İslam�a ısındırılmak
istenenlerdir.

Soru 47: Büyük günahlardan birini işlemiş veya küçük günahlara
devam eden
                kimseye ne denir?
Cevap   : Fasık.

Soru 48: Günahı olan mü�minlerin affedilmesi, günahsızların
daha yüksek mertebelere
                erişmeleri için Peygamberler ve evliyaların Allah
(c.c.)�a yalvarmasına ne denir?
Cevap   : Şefaat.

Soru 49: Bir şeyi elde etmek için gereken maddi ve manevi
vesilelerin hepsiniyaptıktan
                sonra, Allah (c.c.)�a güvenip ondan sonrasını Allah
(c.c.)�a bırakmaya ne ad verilir?
Cevap   : Tevekkül.

Soru 50: Karzı hasen ne demektir?
Cevap   : Çıkar gözetmeksizin Allah (c.c.)�ın rızası için ödünç
para vermektir.

Soru 51: Aynı peygamberin yolunda yürüyen insanlara ne denir?

Cevap   : Ümmet.

Soru 52: Hasenat ne demektir?
Cevap   : İyi amellere, yapılan iyiliklere denir.

Soru 53: Cennetteki en büyük nimet nedir?
Cevap   : Ru�yetullah yani Allah (c.c.)�ın cemalini görmektir.

 
 

Soru 54: İslam dininde olmadığı halde sonradan insanların
dindenmiş gibi
                hayatlarına geçirdikleri yanlış adetlere ne denir?
Cevap   : Bidat.

Soru 55: Yapılan her şeyin sırf Allah (c.c.)�ın rızası için
yapmaya, gösterişten uzak
                amele ne denir?
Cevap   : İhlas denir.

Soru 56: Seyyiat ne demektir?
Cevap   : Kötülükler, günahlar ve suçlardır.

Soru 57: Münafığın alametleri nelerdir?
Cevap   : Konuştuğunda yalan söyler, söz verir sözünde durmaz,
emanete hıyanet eder.

Soru 58: En güçlü insan kimdir?
Cevap   : Öfkesini yenen insandır.

Soru 59: Hacerul Esvet nedir, nerededir ve nereden gelmiştir?

Cevap   : Kabe�nin köşe duvarı içine yerleştirilmiş siyah bir
taştır ve cennetten gelmiştir.

Soru 60: Akait ilminin ilk temsilcileri kimlerdir?
Cevap   : İmamı Azam Ebu Hanife, Ebu Mansur Maturidi, İmamı
Eşari.

Soru 61: Davetçinin vasıfları nelerdir bir kaç tanesini
sayınız
Cevap   : a- Çalışmalarının karşılığını Allah (c.c.)�dan
beklemelidir.
                b- Yardımın yalnız Allah (c.c.)�dan olduğunu unutmamalı

                c- Vazifesini yapar ama neticeyi Allah (c.c.)�a bırakır

                d- Yumuşak huylu, seven, sevdiren,sevindiren, mütevazi
olmalıdır
                e- Korkutucu değil, müjdeleyici olmalıdır
                f- Hareketlerini ve duyu organlarını Kur�an�a göre
ayarlamalı ve onunla
                    terbiye etmelidir.

Soru 62: İslam devletinde müslümanlar gibi mal, can, din,
namus ve nesil güvenlikleri
                devlet teminatı altında olan, fakat askerlik yapmayan,
bunun karşılığında
                cizye ödeyen ve bir anlaşma ile halifeye bağlı olanlara
ıstılahta ne ad verilir?
Cevap   : Zımmi.

Soru 63: Ateşten yaratılan, maddi varlıkları olmadıkları için
melekler gibi görünmeyen,
                insanlar gibi iyileride, kötüleride olan bizler gibi
imtihana tabi tutulacak ve yine
                bizler gibi �Allah (c.c.)�a ibadet etmeleri için
yaratılmış� olan mahlukların ismi nedir?
Cevap   : Cinler.

Soru 64: Efendimiz (s.a.v.)�in buyurduğuna göre, kıyamet günü
Allah (c.c.)�ın
                gölgelendireceği yedi sınıf insan hangileridir?
Cevap   : a- Adil yöneticiler.
                b- Allah (c.c.)�a ibadet yolunda yetişen gençler.
                c- Camilere kalpten bağlı kimseler.
                d- Allah (c.c.) için birbirini seven kimseler.
                e- Makam sahibi bir kadın harama davet ettiğinde �Ben
Allah�tan korkarım�
                    diyerek reddedenler.
                f- Sağ elinin verdiğini sol eli bilmeyecek şekilde
sadaka verenler.
                g- Yalnızken Allah (c.c.)�ı anıp gözyaşı dökenler.

Soru 65: Kıyamet gününde en son dirilip, hesaba ilk olarak
çekilecek ümmet hangisidir?
Cevap   : Ümmeti Muhammed

Soru 66: İyiliğe kabiliyeti olmayan ruh cinsinden bir
yaratıktır. Ateşten yaratılan, daima
                kötülük düşünen, insanları yoldan saptırmaya çalışan,
bir adı da iblis olan bu
                yaratığı tanıdınız mı?
Cevap   : Şeytan.

Soru 67: Herkesin bilmesi gereken dört mesele nedir?
Cevap   : a- İlim; Allah (c.c.)�ı, Peygamber (s.a.v.)�i ve İslam
dinini delilleri ile bilmek
                b- Amel; Bildiği ilim ile amel etmek
                c- Davet; Tebliğ görevini yerine getirmek.
                d- Sabır; Eziyet ve zulümlere sabretmek, yılmamak

Soru 68: Allah (c.c.)�ın katından yeni bir din getiren
peygambere ne ad verilir?
Cevap   : Rasül

Soru 69: Yeryüzünde bütün varlıklar kime hizmet için
yaratıldı?
Cevap   : İnsanlar için.

Soru 70: İnsanın yeryüzündeki konumu nedir?
Cevap   : Yeryüzünde Allah (c.c.)�ın halifesidir.

Soru 71: Kıyamet hangi gün kopacaktır?
Cevap   : Cuma günü.

Soru 72: Bu dünyadan sonra gideceğimiz ebedi alemdir. Kıyamet
koptuktan sonra
                bütün varlıkların ve insanların devamlı kalacakları
yerdir. Orada ölüm yoktur.
                Bu yere inanmayan insan müslüman olamaz. Bu alemi
bildiniz mi?
Cevap   : Ahiret

Soru 73: Nefis terbiyesinde başarılı olmak için terbiye
edilmesi gereken iki unsur nedir?
Cevap   : a- Akıl    b- Kalp

Soru 74: Hakkı batıl, batılı hak yapmaya çalışan nedir?
Cevap   : Tağut

Soru 75: �Rab� kelimesinin manası nedir?
Cevap   : Terbiye eden, yöneten, mülkün sahibi, koruyan.
Soru 76: �İlah� kelimesinin manası nedir?
Cevap   : Kendisine sığınılan, güvenilen, sevilen, tapılan.

Soru 77: Gizli şirke iki örnek veriniz.
Cevap   : a- Başkasının övgüsünü kazanmaya çalışmak
                b- Başkasının gözüne girmek için namaz kılmak
                c- Nam ve şöhret için cihat
                d- Mevki ve makam için ilim.

Soru 78: Ehli sünnet itikadının mezhep alimlerinin adlarını
yazınız.
Cevap   : a- Maturidi    b- Eşari

Soru 79: İslam�ın özelliklerinden olan irade neyi ayırt etmeye
yarar?
Cevap   : Fayda ve zararı ayırt etmeye yarar.

Soru 80: İlim ile yönetimin çatışmasından ne doğar?
Cevap   : Sosyalizm

Soru 81: Herhangi bir konuda ayrı ayrı yerde bulunan alimlerin
aynı görüşe
                varmalarına ne denir?
Cevap   : İcma denir.

Soru 82: Herhangi bir konuda ayrı ayrı yerlerde bulunan
alimlerin farklı görüş
                bildirmelerine ne denir?
Cevap   : İçtihat

Soru 83: Rabbimiz bizi neden imtihan ediyor?
Cevap   : Kemal sıfatı gereği.

Soru 84: İnsanın kendini maddi ve manevi kötülüklerden
korumasına ne denir?
Cevap   : Takva.

Soru 85: Tağuti güçlerle işbirliği yapan ve onların
iktidarlarını İslam�ı istismar ederek
                ayakta tutmaya çalışan din adamına ne denir?
Cevap   : Belam denir.

Soru 86: Küfrün çeşitleri nelerdir?
Cevap   : a- Cehli küfür   b- İnadi küfür   c- Hükmi küfür

Soru 87: İnsanı küfre götüren haller nelerdir?
Cevap   : a- Kur’an-ın ve sünnetin açık hükümlerine gizli manalar
vermek
                b- Kur’an-ın ve sünnetin hükümlerini yalanlamak
                c- Din ile alay etmek
                d- Allah’tan ümidi kesmek
                e- Allah’ın azabını emin olmak (Allah bana azap etmez
demek)
                f- Gaibden haber verdiğini söyleyen kahinlere inanmak.

Soru 88: Cennetin Kur’an-ı Kerim’de geçen isimleri nelerdir?

Cevap   : a- Adn b-Meva cenneti
                c- Firdevs cenneti
                d- Mukame cenneti
                e- Naim cenneti
                f- Darul Huld
                g- Darus-Selam
                i- Makamul Emin

Soru 89: Elfaz-ı  Küfür ne demektir?
Cevap   : İnsanı küfre götüren sözler demektir.

Soru 90: İkinci kez sura üflenince bütün insanların yeniden
hayat bulup, hesap günü
                için toplanmasına ne ad verilir?
Cevap   : Mahşer.

Soru 91: İnsanların ölümden sonra, mahşere kadar kabirde
geçirdikleri zamana ne
                ad verilir?
Cevap   : Berzah alemi.

Soru 92: Ezelde hiç bir şey yaratılmamışken sadece ruhların
var olduğu ve Allah’a
                iman sözü verdiğimiz zamana ne ad verilir?
Cevap   : Galü Bela

Soru 93: Cehennemin en alt tabakasının ismi nedir ve oraya
kimler girecek?
Cevap   : Haiye, Münafıklar girecek.

Soru 94: Allah’ın fiili sıfatları nelerdir?
Cevap   : a- Rızk verme   b- İhsan etme    c- İkramda bulunma
                d- Rıza gösterme   e- Muhabbet besleme   f- Gazap etme

                g- Öldürme   h- Diriltme.

Soru 95: Tevhidin kısımları nelerdir?
Cevap   : a- Rububiyet tevhidi
                b- Uluhiyet tevhidi
                c- İsimlerde ve sıfatlarda tevhit.

Soru 96: Allah’tan başka yaratıcı, rızk verici,Rab, terbiye
edici ve kainatın işini
                düzene koyan başka ilah olmadığı hangi kısım tevhit
inancının gereğidir?
Cevap   : Rububiyet tevhidi

Soru 97  : Allah (c.c.)’ı Allah ve Rasülü nasıl isimlendirdi
ve vasıflandırdı ise o şekilde
                Allah (c.c.)’ı isimlendirmek ve vasıflandırmak hangi
kısım tevhit inancı
                gereğidir?
Cevap     : İsimlerde ve sıfatlarda tevhit

Soru 98  : Allah (c.c.)’ın varlığının başlangıcı yoktur.
Allah (c.c.) sonradan meydana
                  gelmiş bir varlıkta değildir. Hiç bir şey yok iken O
yine var idi. Bu tanım
                   Allah (c.c.)’ın hangi sıfatlarından neyin
açıklamasıdır?
Cevap     : Zati sıfatlarından Kıdem sıfatının.

Soru 99: İbadet ederken sadece Allah’ü Teala’ya ihlasla ve
O’ndan başka ilah
                olmadığına inanarak ibadet etmek hangi kısım tevhit
inancının gereğidir?
Cevap     : Uluhiyet tevhidi

Soru 100: Peygamberlerde, peygamberlik göreviyle
görevlendirilmeden önce görülen
                  ve nübüvvetin temellerini kuvvetlendiren bazı
harikuladelikler görülür. Mesela:
                  Hz. İsa (a.s.)’ın daha beşikte iken konuşması. Hz.
Muhammed (s.a.v.)’i daha
                  çocukluğunda bir bulutun takip etmesi. Putların
yüzüstü yıkılması gibi. Bu gibi
                  harikalara İslami ıstılahta ne ad verilir?
Cevap     : İrhasat

Soru 101: Mevcut alemlerin ve ahiret aleminin hükümdarı o
Allah (c.c.)’dır. Her iki
                  cihandaki eşyanın tasarrufu Allah (c.c.)’a aittir.
Ferman onundur. Onun dilediği
                  olur, dilemediği olmaz. Onun hükümdarlığı dünyadaki
hükümdarlıklara
                  benzemez. Hüküm kendisine aittir. Bir yardımcıya bir
vezire ihtiyacı yoktur.
                  Bütün mükevvenatın mevcut olan her şeyin sahibi ve
mutlak hükümdarı manasına
                  gelen Esmaul Hüsna’da yer alan Allah (c.c.)’ın
isimlerinden olan bu ismi nedir?
Cevap     : El-Melik

Soru 102: İçenin niyetine göre şifa olan, Hz. Hacer ve Hz.
İsmail’in susuz kaldıklarında
                  ortaya çıkan, hacıların geri dönerken hediye olarak
getirdikleri zemzem suyuna,
                  Allah (c.c.)’ın Hz. İsmail’i suya kandırması nedeni
ile "Sakıyullahı İsmail",
                  inananlara fayda verdiği için "Saibe", sıhhat ve
berekete sebep olduğu için
                  "Meymune", yemeğin yerini tuttuğu için "Kafiye",
içenler rahatlık ve afiyet
                  bulduğu için "Afiye" denilmiştir. Doya doya içenlerin
cehennem azabından
                  kurtulacakları müjdesinden dolayı verilen isim nedir?

Cevap     : Büşra

Soru 103: Akait ile ilgili meşhur eserler arasında İmamı
Azamın meşhur kitabının adı nedir?
Cevap    : Fıkhi Ekber.

Soru 104: Allah (c.c.)’ın Kur’an-ı Kerim’inde bildirdiği,
Peygamber efendimiz (s.a.v.)’in
                  tarif ettiği insanoğluna mahsus nefis yedi kısımdır.

                  Bunlar:
                  a- Nefsi Emmare
                  b- Nefsi Levvame
                  c- Nefsi Mutmainne
                  d- Nefsi Safiyye (Kamile)
                  e- Nefsi Merdiyye’dir. Bizim saymadığımız diğer
ikisini de siz söyleyiniz?
Cevap     : Nefsi Mülhime ve nefsi Raziye

Soru 105: Tasavvufi Ahlakta bir müslümanın kat etmesi gereken
kaç merhale vardır?
Cevap     : 4 merhale vardır:
                  a- Şeriat
                  b- Tarikat
                  c- Marifet
                  d- Hakikat

Kaynak : İtikat

Bu yazı Genel içinde yayınlandı. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s